Tuesday, October 5, 2010

RESEPI TOFU TELUR ALA CINA


Gambar curi

Bahan-bahan:

  • 3 tiub tofu telur
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih/lada sulah
  • 1.5 sudu makan sos tiram
  • 1/2 sudu makan tepung jagun (dibancuh dengan 1/2 gelas air)
  • Garam secukup rasa


Cara:
  1. Tofu telur dipotong silinder. Potongkan kepada 6 bahagian ya.
  2. Goreng tofu sehingga tofu tidak melekat dan berwarna keperangan, angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak pada api yang sederhana, tumis bawang putih dan halia.
  4. Masukkan sos tiram dan kacau.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan dengan segera masukkan garam, lada sulah secukup rasa.
  6. Kacau kuah supaya tidak menjadi terlalu pekat.
  7. Tuangkan kuah ke atas tofu yang telah digorang tadi.
Siappp!!! Saya harap anda akan mencuba resepi ini kerana saya sudah pun mencuba~ Sedapppp oke!




3 pendapat:

Post a Comment